• TAS: Media

  • 1

Girls in ICT

Op 8 April 2011, kondigde de International Telecommunications Union (ITU) aan, dat “Girls in ICT Day” elk jaar op de vierde donderdag in april zal worden herdacht. Op 28 april 2011, hebben wereldwijd meisjes zich verzameld om de jaarlijkse internationale “Girls in ICT Day” te vieren.

Op deze dag is de focus op het stimuleren van de belangen, sterke punten en aanmoediging van meisjes om een carrière in informatie- en communicatietechnologie (ICT) te kiezen. De reden voor een dergelijke dag is de participatie van vrouwen in de ICT te stimuleren. De TAS heeft in 2012 een opstelwedstrijd gehouden in verband met “Girls in ICT Day” die op 26 april werd gevierd. Hiermee geeft de TAS invulling aan haar maatschappelijke taak.

Ondanks de duidelijke voordelen, overwegen jonge vrouwen bijna nooit een carrière in ICT vanwege o.a. aan gebrek aan voorlichting onder studenten, leraren en ouders over de mogelijkheden van een carrière in deze sector. Deze houding kan worden veranderd wanneer de vrouwen in bedrijven en overheidsorganen kennismaken met ICT beroepen en merken hoe interessant deze zijn en de voordelen en mogelijkheden zien die een baan in de ICT biedt.

In dat kader heeft de TAS een opstelwedstrijd gehouden onder VOJ studenten en heeft zij de trainingen “Omgaan met de PC” aan vrouwelijke senioren in de maand mei en aan jongedames in december 2013 verzorgd. Op mondiaal niveau is er door de ITU een portal cialisfrance24.com voor meisjes en/of jonge vrouwen (11-25 ) ontwikkeld waar zij informatie over de sector kunnen vinden om zich te kunnen oriënteren. Hier kunnen zij informatie vinden over beurzen, trainingen, stages en ICT gerelateerde wedstrijden. Dit alles zodat zij hun weg kunnen vinden in de ICT sector die momenteel wordt gedomineerd door mannen. Op de ITU Girls portal vindt u ook de Toolkit die door WITNET ‘Global Network Women In ICT’ is ontworpen.

http://girlsinict.org
http://www.witnet.org